•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

15.08.2018 14:19 - давність новини: 6 р.
Категорія: Реагування на критику
Автор:  ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА»

Коментар УкрНДІЛГА щодо інтерв’ю Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака у програмі «Подія» на телеканалі «Прямий»

Великий резонанс викликало інтерв’ю Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака у програмі «Подія» на телеканалі «Прямий». Неможливо залишатися осторонь, коли науковців не чують або не хочуть чути. Своє слово на захист галузі висловили й працівники ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА».
«Стосовно зменшення чи збільшення лісів. Я поділюся з вами статистикою. За минулий рік Україна посадила приблизно 41 тисячу гектарів лісу, що десь там в сто разів менше, ніж зрубала. Плюс-мінус. Я, на жаль, не маю кінцевої статистики. - В минулому році в Україні було висаджено нових лісів на території 31 гектар. Всієї України – 31 гектар». 
Неперевірена статистика може стати ще одним засобом до дестабілізації і так надзвичайно хиткої ситуації в лісовій галузі. Ліс – стратегічна основа кожної держави. Проблеми лісів Півдня України – це, перш за все, часті пожежі та заселеність лісових масивів різного роду шкідниками та хворобами. Недофінансування лісової галузі щоденно ускладнює цю ситуацію.
«Так. Про те, що ліс сохне, і що його їсть жук-короїд, і треба той ліс нищівно рубати. В принципі, така практика не у всіх країнах Європейського Союзу чи Європи працює, чи світу. Я думаю, що відповідь на це запитання повинні були дати науковці. Очікую від них якогось результату».
Нарешті хоча б одна людина очікує від науковців «результату». Щорічне загальне зменшення фінансування науки якраз не сприяє отриманню певних результатів, особливо в критичних умовах Степу. Для стабільної роботи лісогосподарських підприємств, перш за все, необхідно прийняти загальнодержавну цільову програму з розвитку лісового господарства держави в найближчі 5 років. А щодо «нищівних рубок», то на Півдні України вкрай необхідно проводити рубки догляду. Ліси створювались з метою закріплення рухомих пісків. Держава в скрутний післявоєнний час фінансувала заходи зі створення лісів, лісових смуг та протиерозійних насаджень. Тепер лісові масиви потребують постійного догляду (проведення рубок), вони не мають експлуатаційного значення і переважно відіграють рекреаційну, ґрунтозахисну та кліматоутворювальну функцію. Відсутність періодичного догляду (рубок) призводить до загущення насаджень, що потім сприяє виникненню значних за масштабами пожеж.  
Збільшення частоти виникнення та площ лісових пожеж в останні роки у європейських країнах (Греція, Португалія, Іспанія) та Америці нас нічому не вчить. Уряд виділяє значні кошти лише на ліквідацію та усунення наслідків пожеж, а не на планову роботу лісопожежних формувань у лісовій галузі. Кошти, які виділяються на ліквідацію пожеж, іноді перевищують загальний обсяг фінансування лісового господарства регіону. 
«Але з чим ми стикнулися? Ніби є посадковий матеріал, ніби є люди, які хочуть садити, а немає землі, тому що повинна бути земля, яка передбачена для висаджування. І це повинні бути рішення міських рад, рішення якихось інших органів місцевого самоврядування – що на цьому пустирі давайте посадимо».
Зовсім не обов’язково докладати значних зусиль для пошуку територій у межах населених пунктів під заліснення. Лісогосподарські підприємства Півдня України мають значні площі лісокультурного фонду для створення нових лісів. Єдина потреба для реалізації цього завдання – фінансування з боку держави.
ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА»

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)