•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

19.09.2018 11:11 - давність новини: 6 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  прес-служба Держлісагенства

Для проведення повноцінної національної інвентаризації лісів необхідні зміни до законодавства та фінансування, - Володимир Бондар

Розвиток системи лісооблікових робіт, тобто лісовпорядкування, та запровадження робіт з національної інвентаризації лісів є одним з пріоритетів діяльності Держлісагентства. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час подіумної дискусії щодо національної інвентаризації лісів України.

Захід організовано проектом Німецько-український агрополітичний діалог.

Він підкреслив, що без надійної та повної інформації щодо основних характеристик лісів та їх стану неможливе планування та здійснення лісогосподарської діяльності на засадах збалансованого розвитку.

Як повідомив Володимир Бондар, поряд з традиційним обліком лісів протягом останніх десяти років Держлісагентством вже були зроблені кроки із впровадження інвентаризації лісів з використанням статистичних методів. «Через відсутність бюджетних коштів заплановані роботи з національної інвентаризації лісів були припинені», - констатував заступник Голови відомства.

Однак, він зазначив, що Агентство продовжує вишукувати можливості, в тому числі міжнародні, для запровадження національної інвентаризації лісів України.

«Ми вдячні Федеральному Міністерству продовольства та сільського господарства Німеччини за розуміння та підтримку у цьому питанні. Може на перший погляд успіх у підготовчих роботах із запровадження національної інвентаризації є скромними, але я хочу запевнити, що у разі виділення необхідного фінансування на проведення польових робіт, у наступному році, у нас є для цього необхідне нормативне забезпечення для початку робіт», - наголосив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства додав, що для якісного, фахового та повноцінного проведення національної інвентаризації лісів необхідне не лише фінансування, а й законодавчі зміни.

«Ми дуже сподіваємось, що народні обранці встигнуть до кінця року схвалити зміни до Лісового кодексу України і спростити нормативний ланцюжок інвентаризації, але оскільки Лісовий кодекс України передбачає необхідність забезпечення проведення інвентаризації лісів як такої, проведення інвентаризації статистичними методами є юридично можливим», - сказав Володимир Бондар.

За оцінкою фахівців для початку проведення національної інвентаризації лісів України у 2019 році необхідно майже 11,5 млн гривень.

У заході також взяли участь парламентський Держсекретар при Федеральному Міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини Міхаель Штюбген, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко та інші.  

Нагадаємо, що у Парламенті зареєстрований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів (реєстр. № 8241).

Законопроектом передбачається внесення змін до Лісового кодексу України, якими забезпечуватиметься здійснення національної інвентаризації лісів. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити органи державної влади та суспільства в отриманні статистично обґрунтованої інформації про кількісні та якісні показники стану та динаміки лісів в державі, їх ресурсного потенціалу для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, міжнародної звітності про ліси за допомогою вибіркової інвентаризації математико-статистичним методом.


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)