•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

13.06.2019 14:10 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини

КОРИСНІ ПОРАДИ ТА ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЩОДО ПРАВИЛ РОЗВДЕННЯ БАГАТТЯ

Наближаються вихідні, а оскільки зараз панує стійка спека, то скрізь у лісах встановлено підвищений рівень пожежної небезпеки (коли температура повітря тримається високою, трав'яний покрив висихає і легко горить, швидко може початися низова пожежа, яка може перейти у верхні шари лісу).
Відповідно до чинних нормативно-правових актів взагалі ЗАБОРОНЕНО  розпалювати .БУДЬ-ЯКЕ (не важливо мангал,барбекю чи на землі) багаття у пож ежонебезпечну погоду, яка на даний час є такою і збережеться до кінця червня точно.

Однак, навряд відпочиваючі зреагують на заборону та відгукнуться на заклик лісників все літо відвідувати ліс із бутербродами «з дому», то ж не зайвим буде нагадати основні правила розпалювання багаття для пікніків.
За можливості -обирайте відпочинок у спеціальні облаштованих місцях, майданчиках, у багатьох зараз зводять високі кам’яні мангали, які є найбезпечнішими для лісу (у хвойних їх немає взагалі, а в листяних - тільки в безпечних зонах) 
 Необхідно брати з собою у ліс приладдя для копання, оскільки місце, де буде розведене багаття, треба обкопати. 
 Для приготування їжі використовуйте мангали на високих ніжках, які унеможливлюють падіння палаючих дров та розлітання іскор, слід облаштувати навколо невелику смугу із піску чи дерену. 
 Багаття повинно горіти на галявині, подалі від дерев і кущів. Інакше від полум’я можуть спалахнути гілки.
 Утримайтеся від використання для вогнища ялини та берези, оскільки ці дерева утворюють великий жар та іскри. Найкраще обирати для багаття – вільху, сосну та кедр. Ці дерева горять рівно, вони не спричиняють зайвого диму та іскор.

У випадку, коли Ви не використовуватимете мангал чи барбекю, що є бажаним та збираєтесь розпалювати багаття на землі: 
Якщо ви багато років виїжджаєте на те саме місце, користуйтеся старими кострищами.
 Якщо таке місце відсутнє - користуйтесь чужими кострищами;
 У випадку неможливості виконання попереднього пункту виберіть рівне місце посередині галявини, подалі від дерев і кущів. 
 Гострим ножем підріжте дерен до землі по колу майбутньої межі багаття, далі розріжте дерен внутрішньої частини кола на вісім однакових частин, акуратно підріжте кожну частину, переверніть і покладіть по периметру кострища.
 Не кладіть відразу занадто багато дров — велике полум’я не гріє, а обпалює, і стежити за ним складніше. 
 Поки багаття горить, дивіться, щоб іскри не розліталися;
 Перед тим як йти, обов’язково залийте вугілля водою, або засипте піском, навіть якщо вам здається, що воно остаточно згасло. Дерен покладіть на місце, переконайтесь, що вогонь повністю загашено. 
 І не забудьте забрати із собою сміття — порожні пластикові пакети та пляшки, консервні бляшанки, серветки., сірники, цигарки. Окрім засмічення лісу, все це може стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Пам’ятайте: 
За жодних умов не можна розпалювати багаття:
- у хвойних молодих зонах,
- на обгорілих ділянках,
- у зонах пошкоджених дерев,
- торф’яних місцях,
- на ділянках рубки дерев, де ще є рештки зрубаної деревини.
- під деревами,
- на ділянках, де висохла трава.
- у пожежонебезпечну погоду.
За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність. 
Скласти адміністративний протокол може державна лісова охорона, яка постійно патрулює територію та знаходить порушників.

Приємного та безпечного відпочинку, використувуйте дані правила поведінки на природі та в громадських місцях, щоб ніщо не зіпсувало відпочинок та ліс!


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)