•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

25.10.2016 14:26 - давність новини: 8 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Держлісагентства

Затримання Закарпатською митницею вагонів з деревиною - незаконно: ще один лісгосп виграв суд

Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС щодо затримки восьми залізничних вагонів з паливними дровами державного підприємства «Шепетівське лісове господарство».

Це вже другий виграний суд стосовно незаконного затримання вагонів з деревиною на Закарпатті. Перше таке рішення було ухвалено за позовом ДП «Славутське лісове господарство», яким визнано незаконне затримання Закарпатською митницею ДФС чотирьох вагонів цього лісгоспу.

Зазначимо, що такі протиправні дії Закарпатською митницею було вчинено, у тому числі, на підставі розпорядження Голови Закарпатської ОДА від 13.05.2016 р. № 236 про заборону експорту деревини паливної у Закарпатській області довжиною більше 1 метр.

Однак, суд врахував той факт, що вказане розпорядження, згідно іншого розпорядження від 18.08.2016 р. № 400, визнано таким, що втратило чинність.

Варто зазначити, що Закарпатська митниця ДФС почала проводити зважування деревини з метою встановлення невідповідності фактичної ваги товару зазначеній в товаросупровідних документах.

Проте зважування відбувалося з порушеннями і вимірювалося в тоннах. Як відомо, відповідно до стандартів, відвантаження паливної деревини здійснюється в щільних метрах кубічних, про що вказано і у вантажно-митних деклараціях.

Необхідно взяти до уваги і той факт, що деревина на момент початку зважування вже більше 60 днів знаходилася в напіврозвантажених вагонах при середній температурі повітря +25º С під відкритим небом, внаслідок чого деревина всохла, а її вага зменшилась.

Таким чином, позовні вимоги щодо визнання протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС було задоволено.

Зазначимо, що на сьогодні у різних областях України тривають суди щодо позовів від інших лісгоспів стосовно незаконності затримання у травні цього року вагонів з деревиною.


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)