•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

23.09.2016 13:45 - давність новини: 8 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Держлісагентства

Українські та європейські лісівники обговорили стан і перспективи санітарно-оздоровчих заходів у лісах

Днями у Державному агентстві лісових ресурсів України відбулася нарада – національний діалог «Санітарні рубки в Україні – стан та перспективи».

У ній взяли участь т.в.о Голови відомства Христина Юшкевич, керівництво секції лісового господарства Європейської економічної комісії ООН/ФАО Роман Міхалак та Екрем Джаци, фахівці міністерств та відомств, лісозахисних підприємств, науковці, представники Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), а також лісівники з Польщі та Білорусі.

Учасники національного діалогу зазначили, що санітарний стан лісів України має тенденцію до погіршення – це викликано ускладненням кліматичних умов та збільшенням шкідників і хвороб.

Окрім того, закордонні колеги наголосили на тому, що погіршення санітарного стану лісів відмічається не лише в Україні, а й інших країнах Європи. Так, в Польщі практично на половину скоротились площі ялинових лісів, а в Білорусі – ясенових.

Також під час наради йшлося про те, що обсяги проведення санітарно-оздоровчих заходів перевищують можливості лісогосподарських підприємств щодо їх виконання. Таким чином зменшується можливість використання у господарстві пошкодженої деревини. За словами білоруських колег, у їхній країні схожа ситуація, зокрема, в окремих лісових господарствах необхідні обсяги проведення санітарних рубок перевищують технічні можливості лісгоспів щодо їх проведення у 17 разів.

Т.в.о. Голови Держлісагентства підкреслила, що потребують вдосконалення заходи ранньої діагностики захворювань у лісах. «Підходи мають бути направлені на попередження поширення хвороб та шкідників. Також необхідний комплексний підхід до удосконалення лісового законодавства та нормативних актів, які регулюють його ведення», - сказала вона.

Учасники наради обговорили низку інших питань, зокрема, щодо урегулювання здійснення санітарно-оздоровчих заходів на об’єктах природно-заповідного фонду, взаємодії з громадськістю та проведення широкої роз’яснювальної роботи.
 


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)