•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

29.03.2017 15:26 - давність новини: 7 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба лісгоспу

Спалювання сухої трави – екологічне лихо!

Останніми роками спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. А при сухій та вітряній погоді це створює ще й велику небезпеку для оточуючого середовища і безпосередньо для лісів. Тож небезпека виникнення та поширення лісових пожеж надзвичайно загострюється.

ДП "Вищедубечанський лісгосп" звертає Вашу увагу, що будь-яке спалювання рослинності тягне за собою як адміністративну так і кримінальну  відповідальність, а саме за:
- порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 грн. до 255 грн. і на посадових осіб - від 255 грн. до 850 грн.
- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 255 грн. до 850 грн. і на посадових осіб – від 595 грн. до 1020 грн.
- самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 170 грн. до 340 грн., на посадових осіб від 850 грн. до 1190 грн. Ті самі дії,  вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 680 грн., на посадових осіб від 1190 грн. до 1700 грн.

Крім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від  5100 грн. до 8500 грн. або обмеження волі на строк від 2 до 5 років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Державна лісова охорона ДП «Вищедубечанський лісгосп» звертається до населення і закликає всіх не випалювати суху природну рослинність або її залишки, бережливо ставитися до природи рідної землі та дотримуватись встановлених вимог природоохоронного законодавства та пожежної безпеки!
       



Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)