•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

31.01.2017 12:00 - давність новини: 7 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба прокуратури Київської області

Прокуратура Київської області вимагає повернути понад 7 га земель лісового фонду вздовж дамби Київського водосховища

У порушення вимог земельного та лісового законодавства, у 2004 році розпорядженнями Вишгородської районної державної адміністрації вилучено із постійного користування ДП «Вищедубечанське лісове господарство» майже 8 га лісів з метою відведення їх в оренду товариству. В подальшому, землі загальною площею 7,3 га передано у приватну власність членам вказаного товариства.

Втім, вилучення зазначених земель, їх відведення в оренду та в приватну власність, відбулося з перевищенням повноважень, оскільки розпорядження вказаною категорією земель належить до компетенції Кабінету Міністрів України.

Крім того, встановлено, що товариство не являлось спеціалізованим лісогосподарським підприємством та не мало в своїй структурі спеціалізованого лісогосподарського підрозділу, а тому не мало права на отримання в оренду лісових ділянок без зміни їх цільового призначення.

Суперечить розпорядження РДА також вимогам Земельного кодексу України, згідно яких, для ведення садівництва у власність та користування надаються лише землі сільськогосподарського призначення, а не лісогосподарського призначення.

За загальним правилом, визначеним у Земельному кодексі України до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать, серед іншого, і землі лісогосподарського призначення, крім випадків, визначеним цим Кодексом.

Таким чином, в даному випадку надано в користування, а в подальшому у власність землі, передача яких у приватну власність заборонена законом.

Реагуючи на порушення, прокуратурою Київської області до суду пред’явлено позов про визнання недійсними розпоряджень Вишгородської районної державної адміністрації та витребування вказаних земельних ділянок з чужого незаконного володіння на користь держави в особі Кабінету Міністрів України і повернення їх у користування ДП «Вищедубечанське лісове господарство».

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)