•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

23.06.2017 14:42 - давність новини: 7 р.
Категорія: Загальні новини

Обережно змії!

З настанням після зимових холодів теплих днів усі прагнуть на природу: подихати свіжим повітрям, поміркувати в тиші та спокої, а також запастися щедрими дарами природи. При цьому з настанням сезону необхідно заздалегідь запастися засобами захисту від комарів, оновити знання про небезпеку від зміїних укусів, про отруйні гриби та рослини, тобто ретельно підготуватись протистояти небезпекам, що підстерігають у лісі.

Отруйні змії, що живуть на території України представлені кількома видами гадюк. Найпоширенішими є три види: гадюка звичайна, гадюка степова, та гадюка Нікольського. Великі змії, що живуть біля води - це не гадюки, які практично не бувають більше 70 см довжиною, а один з видів безпечних вужів.

Гадюки ніколи не нападають на людину першими. Укус змії — це вимушена і крайня міра її самозахисту.

За статистичними даними смертності від укусу зміями в Україні інформація недоступна. З відкритих джерел за останні 10 років було повідомлення лише про одного загиблого від укусу змії.

Однак небезпека від укусу змії зростає, якщо постраждалою є малолітня дитина, якщо укус приходиться на частину тіла, наближену до голови та якщо укус трапився весною.

Наслідки укусу різняться від малосимптомного до досить важкого перебігу. Зменшити ці наслідки допоможуть правильні ефективні дії з першої допомоги.

При виявленні зміїного укусу, типовим проявом якого є дві червоні ранки від зубів на шкірі:
— надайте постраждалому горизонтальне положення з піднятою головою,
— максимально обмежте його рухи, особливо ураженою кінцівкою,
— зніміть з ураженої кінцівки годинники, браслети, ланцюжки та інші прикраси,
— ніколи не накладайте джгут з метою запобігання розповсюдження отрути по організму з кров’ю. Ця маніпуляція не тільки не дає ефекту, але навпаки ускладнює стан хворого. Ефективним та безпечним способом є накладення слаботиснучої одношарової пов’язки по всій довжині укушеної кінцівки.
— ранку на місці укусу потрібно обробити антисептиком і накласти стерильну пов’язку.
— укушену кінцівку по можливості максимально знерухомити (після накладання тиснучої пов’язки укушену ногу прив’язати до здорової, руку зафіксувати пов’язкою через шию).
- для зменшення загальної інтоксикації потерпілому необхідно давати багато пити. Дати антигістамінні (діазолін, цетиризин, супрастин), знеболювальні та сечогінні препарати.

Після проведення всіх цих заходів негайно доставити потерпілого до лікарні.

Також забороняється:
- вживати потерпілому алкогольні напої;
- відсмоктувати отруту.

Пам’ятайте, що природа нам дарує здоров’я і душевну втіху, але карає за легковажність.

Будьте обережні під час відвідування лісових насаджень та водойм!

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)