•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

26.10.2018 13:29 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  прес-служба Держлісагенства

Науковці виступають за скасування дискримінаційного податкового навантаження для лісової галузі

Сьогодні заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Соціальні та екологічні виклики лісам і лісовому менеджменту та їх подолання», яка проходить в ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів та природокористування України.
«Дуже потрібно зараз, щоб в Україні відбувалося більше таких міжнародних наукових заходів. Для того, щоб в цей складний час для української лісової галузі оцінити ті процеси, які в ній відбуваються. Ми сьогодні маємо, як і інші пострадянські країни, процес реформування галузі. І він необхідний нам. Коли галузь потужна і може реагувати на цей процес, то в кінцевому варіанті ми отримаємо позитивний результат», - зазначив Володимир Бондар.
Він підкреслив, що лісова галузь на сьогодні має багато викликів – на жаль, нефахівцями відбувається не лише обговорення, а й оцінювання лісової галузі. І тому, роль українських та міжнародних науковців повинна бути тим світочем, який прокладе шлях розвитку лісової галузі України.
«Ми повсюдно чуємо у ЗМІ та від окремих громадських організацій не лише речі, які принижують лісову галузь, а які виводять її поза межі елементарного розвитку та розуміння. Суспільство навмисно вводиться в оману. І тут ми дуже мало чуємо голос лісової науки, яка в Україні є досить серйозною. Вона представлена фаховими науковцями, науковими установами, має глибокі розробки. На жаль зараз на це ніхто не звертає увагу… Тому на цьому етапі думка фахівців лісової галузі, науковців має величезне і неоціненне значення. Проведення такої науково-практичної конференції, її висновки мають бути тим містком, який виводитиме українську лісову галузь на належний напрямок розвитку», - наголосив заступник Голови Держлісагентства.
У роботі міжнародної конференції беруть участь провідні вчені науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів лісівничого профілю з Австрії, Білорусі, Італії, Німеччини, Румунії, України, представники неурядових організацій та інші.
У проекті Резолюції конференції йдеться, зокрема, про те, що процес реформування у лісовому господарстві носить не системний, а часто дискримінаційний характер, який призводить, з однієї сторони – до посилення фіскального тиску на підприємства, позбавляючи можливості розширеного відтворення лісоресурсного потенціалу, а з іншої сторони – запровадження додаткових законодавчих обмежень господарської діяльності та штучних бар’єрів у ліквідації природних стихійних явищ, проведення заходів поліпшення санітарного стану тощо.
Також науковці відзначають, що важливу роль у досягненні балансу конфліктних інтересів відіграє лісова сертифікація за міжнародною схемою Лісової Опікунської Ради (FSC).
Окрім того, у проекті Резолюції зазначаються необхідні кроки для першочергової реалізації. Зокрема:
- необхідність формування широкого національного діалогу щодо ролі та значення лісів з метою пошуку суспільного консенсусу шляхом розробки і затвердження національної лісової політики
- внесення змін до законодавства щодо скасування дискримінаційного податкового навантаження
- внесення змін до законодавства, яке необґрунтовано накладає екологічні обмеження діяльності лісогосподарських підприємств
- розробка ризик-стійких стратегій розвитку лісового господарства, у т.ч. з урахуванням змін клімату
- удосконалення системи моніторингу та запровадження національної інвентаризації лісів.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)