•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

22.03.2019 06:29 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  прес-служба лісгоспу

Лісгосп разом із науковцями НУБіП України експерементально висадив плантацію тополі!

21 березня 2019 року  у рамках науково-виробничого співробітництва між НУБіП України і ДП «Вищедубечанське лісове господарство» був проведений Науково-практичний семінар Плантаційне лісовирощування тополі як метод підвищення продуктивності насаджень у заплавах межиріччя Дніпра і Десни і як результат під керівництвом директора лісгоспу Головецького М.П. та завідувача кафедри відтворення лісів та лісової меліорації Маурера Віктора Мельхіоровича (Кандидат сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент ЛАНУ, відмінник лісового господарства України, відмінник народної освіти України, Заслужений лісівник України, член президії Товариства лісівників України), Юхновський Василь Юрійович (професором кафедри відтворення лісів), Малюга Володимир Миколайович (Канд. с.-г. наук, доцент, заслужений науково-педагогічний працівник НУБіП України), здобувач Урлюк Юрій Станіславович за участі Головного інженера ДП “Вищедубечанське лісове господарство” Бруя Василя Олександровича, інженера лісових культур Середи Івана Леонідовича, лісничого Бруя Євгена Васильовича та магістрів першого року навчання, на плантації на площі  0,5 га у Вищедубечанському лісництві в кварталі 587 виділ 19 було закладено 12 клонів тополі.

Застосування тополі надзвичайно різноманітне, але на сьогодні її активно розглядають як культуру, що може бути використана для виробництва твердих видів палива із подальшим отриманням тепла та електроенергії (теплотворна здатність тополі — близько 18,5 ГДж/т сухої маси). Вона більш бажана для виробництва біопалива, ніж багато інших деревних культур, і з огляду на швидке зростання — до 5 м/рік, а іноді й більше (залежно від клону та грунтово кліматичних умов її вирощування), здатність продукувати значну кількість біомаси впродовж короткого періоду часу, високий вміст целюлози і низький — лігніну (рисунок).

На добрих грунтах клони тополі можуть давати до 18–20 т/га сухої речовини на рік. По­зи­тив­ним мо­мен­том у ви­ро­щу­ванні то­полі є те, що во­на мо­же рос­ти в ба­га­ть­ох регіонах, має підви­ще­ну адап­тивність до грунтів, лег­ке ве­ге­та­тив­не розмно­жен­ня і до­сить ви­со­ку стійкість до шкідників.


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)