•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

16.10.2018 13:20 - давність новини: 6 р.
Категорія: Реагування на критику

Коментар та спростування недостовірної інформації стосовно вибіркової санітарної рубки у Пірнівському лісництві, яка була розміщена на сторінці у Фейсбук Центру Моніторингу влади.

Останнім часом в суспільстві склався та підтримується  лише негативний образ роботи лісівників та лісогосподарських підприємств і надзвичайно важко  після публікацій з критикою, звинуваченнями у «безпощадних рубках» і т.д. донести до людей дійсний стан речей та пояснити, що, як би не було в це важко повірити громаді,  лісівники дотримуються чинного законодавства, встановлених правил проведення рубок та не здійснюють їх «з метою продажу якісної деревини» та заради «набивання власних кишень». 
Однак, зараз склалась тенденція, що все, щоб не сказали та не написали працівники галузі піддається насмішкам, звинуваченням у брехні, і, на жаль,  більшість людей сприймають та підтримують лише сторону, яка перша розповсюдила інформацію, навіть, якщо вона не відповідає дійсності, а будь-які намагання пояснити сприймаються як виправдання.
Вдячні всім за активність у питаннях вирубки лісу, однак ДП «Вищедубечанський лісгосп» проводить свою діяльність в рамках чинного законодавства.
12 жовтня 2018 року на сторінці у Фейсбук Центру Моніторингу влади було розповсюджено відео, на якому активісти, без залучення представників ДП «Вищедубечанський лісгосп», у складі своїх спеціалістів, здійснюють обстеження лісової ділянки, що знаходиться у постійному користуванні ДП «Вищедубечанський лісгосп», де було проведено вибіркову санітарну рубку.
При цьому дані особи  критикують роботу лісгоспу, піддають сумнівам законність дій лісівників, зокрема, доцільність проведення рубки, висловлюють власні припущення щодо відсутності пошкоджених дерев на даній ділянці, припускаючи, що лісівники навмисно отримують дозвільні документи на вибіркові санітарні рубки уражених, пошкоджених дерев, а фактично нібито вирубують повністю здорові, зазначаючи, наприклад, що на багатьох деревах відсутні необхідні позначки та ін.
Вищенаведені твердження із даного відео не відповідають дійсності.
Ми ні в якому разі не хочемо піддавати сумнівам компетенцію активістів та не беремось оцінювати їхні знання, однак коментарі та доводи наведені у даному відео є такими, що не відповідають дійсності та ґрунтуються на припущеннях та власному суб’єктивному баченні.
Розуміючи, що своїми поясненнями  навряд чи зможемо достукатись до наших критиків, маючи на меті не ціль виправдатись за дії (які є повністю законними), а все ж таки спробувати донести до громади інформацію, яка відповідає дійсності, ми все рівно хочемо надати офіційний коментар та пояснення.
Відео активістів було зняте на лісовій ділянці - кварталі 581 Вищедубечанського (Пірнівського) лісництва.
На даний момент, у кварталі 581 виділа 1, 2, 3, 4, 5, 6 площа 12,2 га  Вищедубечанське (Пірнівське) лісництво вибіркова санітарна рубка 2018 року знаходиться в стадії розробки.
Проведення рубки на даній ділянці було оформлено лісорубним квитком № 005716 від 27 вересня 2018 року (додаток 1).
Згідно з п.2 п.12 та п. 14 Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою КМУ від 27 липня 1995 р. № 555 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ № 748 від 07.08.2013, № 213 від 23.03.2016, № 756 від 26.10.2016 року, заходи з поліпшення санітарного стану лісів здійснюються власником лісів, постійним лісокористувачем у максимально стислі строки за умови недопущення негативного впливу на навколишнє природне середовище шляхом вилучення з насаджень сухостійних, відмираючих, дуже ослаблених, внаслідок пошкодження насаджень пожежами, шкідниками, хворобами лісу і в наслідок аварій та стихійного лиха окремих дерев або їх груп, які відбираються для рубки до масового заселення їх стовбуровими шкідниками або ураження хворобами.
Відповідно до п.13 Санітарних правил в лісах України, власники лісів, постійні лісокористувачі призначають на основі матеріалів лісовпорядкування, лісопатологічних обстежень та повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень вибіркові санітарні рубки, про що інформують обласну, Київську та Севастопольську міські держадміністрації, а на території Автономної Республіки Крим - орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища та орган місцевого самоврядування, на території якого зростають насадження, що потребують вибіркової санітарної рубки.
Тобто, ДП «Вищедубечанський лісгосп» не приймаються одноособово рішення про проведення вибіркової санітарної рубки.
На виконання п. 5, у відповідності до п.13 Санітарних правил в лісах України постійним лісокористувачем було проведено лісопатологічне обстеження, складено відповідний Акт лісопатологічного обстеження насаджень від 05 червня 2018 року (додаток 2 стор.3-4),  складений Перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів ДП «Вищедубечанський лісгосп», який було погоджено ДСЛП «Київлісозахист»  та  КОУЛМГ від 20.06.2018 року (додаток 2 стор.1-2). 
І у відповідності до п. 13  Санітарних правил в лісах України була призначена вибіркова санітарна рубка
Отже, виконуючи вищевказані вимоги лісівниками було призначено проведення вибіркової санітарної рубки саме з причин погіршення санітарного стану лісових насаджень (є відповідне повідомлення про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень від 07.06.2018 року) в наслідок ураження стовбуровими шкідниками (верхівковим короїдом), кореневою та сосновою губкою і омелою австрійською, факти уражень видно на фото. 
Твердження активістів, що більшість дерев на ділянці є здоровими та відсутні ознаки уражень шкідниками, є голослівними, оскільки, наприклад, у місці, де безпосередньо проводилась відеозйомка активістів є ураження саме верхньої частини стовбурів дерев сосновою губкою, яких не видно на кадрах, активістами детально оглядаються пні та частини стовбурів, що були найменш уражені (квартал 581, виділ 3, площа 0,8 га, 10СЗ, 145 років, мінусове насадження, 1 стадія дигресії), у зв’язку з чим за матеріалами лісовпорядкування 2013 року призначено проведення суцільної лісовідновної рубки з подальшим створенням лісових культур (копію матеріалів лісовпорядкування надаємо).
Крім того, твердження, щодо відсутності клейма безпідставні, оскільки на виконання вимог пункту 4.2. Методичних вказівок з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Даржкомлісгоспу, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 22 листопада 2010 року № 403 із змінами внесеними згідно з наказом Держлісагенства від 18.07.2011 № 508 на всіх деревах, які відібрані у рубку проведено клеймування біля шийки кореня.
Припущення щодо можливого існування невідповідності дерев вказаних у документах, фактично зрубаним є також безпідставними, оскільки відведення насадження в рубку лісівниками було виконано у відповідності до даних, наведених у документах, а не на  власний розсуд, як намагаються показати це у відео. Так, на виконання Наказу ДП «Вищедубечанський лісгосп» № 66 від 11.04.2018 року «Про створення спеціального підрозділу з відведення і таксації лісосік» відведення насадження в рубку проводив спеціальний підрозділ з відведення і таксації лісосік на чолі з керівником підрозділу, начальником відділу лісового господарства Іващенко С.В.
За результатами відводу відсоток ділової деревини складає 12 % (до стовбурного ліквіду) оскільки на вигляд здорові дерева уражені губкою містять у собі стовбурову гниль. (копія польової перелікової відомості -Додаток 3). При проведенні рубки заготовлено 51 кбм ділової деревини.).  Вся заготовлена деревина прийнята (відбіркована) (що видно на фото), інформація про що є в електронному обліку деревини.
Додатково повідомляємо, що чинним законодавством не передбачена необхідність знаходження у вальників лісу Актів лісопатологічних обстежень та лісорубних квитків. Дані документи у відповідності до встановлених вимог зберігаються у структурному підрозділу з ведення лісового господарства або проведення зазначених заходів та у державному лісогосподарському підприємстві, та копії їх надаються за вимогою.
Розуміючи, який шквал негативу випливе після даного коментарю, все ж таки сподіваємось на розуміння та адекватне сприйняття роботи працівників лісової галузі, і закликаємо перестати формувати образ лісівника – злодія, та, навпаки, разом проводити зміни на краще у лісовій галузі.
ДП "Вищедубечанський лісгосп" відкрите до об’єктивної критики,  до співпраці з громадськістю і письмово готовий надати офіційні відповіді на всі запити, звернення щодо проведення рубок, коментарі, можемо, навіть, запросити на зустріч з працівниками, які пояснять, які роботи і де проводяться лісгоспом, пред'явити необхідні документи, але для цього просимо звертатись у визначеному законодавством порядку на поштову чи електронну адресу лісгоспу з усіма питаннями, які потребують відповідей та роз'яснень.
Багато громадян, які переживать за рубки, користуються наданим правом та завжди оперативно отримують вичерпні відповіді від ДП "Вищедубечанський лісгосп".
Крім того, нагадуємо, що на офіційному сайті (https://vdlg.com.ua/golovna.html) постійно оприлюднюються інформація щодо передбачених заходів санітарного оздоровлення лісу та у загальному доступі є реєстр лісорубних квитків. 
У разі відсутності звернень безпосередньо до лісгоспу та до отримання відповідей на поставлені питання, просимо не розповсюджувати непідтверджену інформацію та не звинувачувати лісгосп безпідставно.

Файл для перегляду:
Додаток_2.PDF3.3 M
Додаток_3.PDF712 K
Додаток_1.PDF3.9 M

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)