•  року
  • --
  • :
  • --
menu
< Попередня новина

18.05.2016 16:42 - давність новини: 8 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Інженер лісового господарства Топчій Марина

ДО ЧОГО ПРИЗВЕДЕ ЗАБОРОНА САНІТАРНИХ РУБОК?

На виконання Рішення Київської обласної ради № 093 -03-VІI від 28 квітня 2016 року ДП «Вищедубечанське лісове господарство» призупинило  проведення будь-яких рубок лісів, у тому числі санітарних.

Враховуючи це з часом складеться така ситуація, що несвоєчасне проведення санітарних рубок призведе до погіршення екологічного, санітарного, охоронного, естетичного, рекреаційно-оздоровчого стану лісів, збільшиться масове заселення та розмноження, як стовбурових шкідників так і різних видів дерево-руйнівних грибів, які в свою чергу будуть заселять не тільки сухі пошкодженні дерева, а й цілі масиви зелених насаджень, оскільки глобальні кліматичні зміни спричиняють їх ослаблення. В наслідок чого насадження передчасно відмирають, не досягнувши віку стиглості.

В свою чергу збільшиться захаращеність лісових насаджень, яка призведе до підвищення пожежонебезпечного стану лісів, а в результаті збільшення кількості та площ лісових пожеж.

Крім того, не тільки підприємство понесе збитки за рахунок недоотримання виручки від реалізованої лісопродукції в розмірі 9,5млн. грн., але й в свою чергу суттєво зменшаться всі відрахування податків до різних рівнів бюджету, а це становитиме щонайменше 1,5млн.грн. Відповідно місцеві бюджети недоотримають свої кошти загалом у сумі 0,8млн.грн., а це лікарні, дитячі садочки, школи та інше. Також зменшення заробітної плати або взагалі її відсутності, змусить близько 150 працівників лісгоспу йти у вимушені відпустки або навіть звільнятися з місця роботи, як наслідок зросте загроза неконтрольованих підпалів лісових насаджень та збільшення самовільних рубок і крадіжок. Відсутність заготовленої деревини призведе до напруги у населення та підприємств соціальної сфери (лікарні, школи та інші заклади), так як значна частина користується дровами для опалення.

Отже, задумайтесь, ліс – найкраще багатство Землі. Він виробляє один із найважливіших компонентів, без якого неможливе життя, – кисень. І чим бережливіше, по-господарськи ми будемо опікуватись ним, тим більшу користь він принесе нам і майбутнім поколінням.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):


(іншу картинку)